Vikingene var glade i hasardspill

Som mange andre tidlige kulturer, hadde vikingene også utviklet forskjellige typer selskapsspill, og mange forskjellige typer av gambling og sjansespill.

Noen av spillene var mer praktisk orienterte, mens andre krevde teft eller flaks.

Vikingenes egen sjakk

taflDet finnes flere referanser til at både kongene og adelen på vikingtiden spilte spill, som kan minne om sjakk. Dette spillet ble kalt Hnefatafl, eller Tafl. Navnet i seg selv, henviser til at dette måtte spilles på et bord. Vi er i dag ikke helt sikker på hvordan gangen i spillet var, men det kan virke som om en side alltid var svakere enn den andre, og at hensikten var at man byttet på hvem som skulle føre den defensive kampen. Riktig action ble det også rundt dette spillet. Sagaen forteller oss at ett spill, mellom Kong Knut, og Jarl Ulf, endte med at Kongen fikk Jarlen slått hjel. Det hele hadde sin bakgrunn i uenigheten om Ulf hadde jukset, da han tok en av Kongen sine brikker.

Terninger finner man massevis av

Det finnes store mengder av terninger i arkeologiske funn, som dateres til vikingtiden. Selv om noen av disse terningene kan ha blitt brukt til å spå om gudenes hensikter, er det fornuftig å anta at vikingene på sine gilder også drev med både drikking og gambling. Disse gamle terningspillene er ikke ulike de terningspillene, som man kan finne hos casino-topplisten.com, eller i puber nedover Europa, hvor tradisjonelle spill som Chock, fortsatt spilles i festlige lag. Et terningspill fra vikingtiden, som vi kjenner til, kalle Mia, eller Løgnterning. Terningen blir den gang, som i dag, gjemt i en en kopp, eller skjult på annet vis, slik at motstanderne ikke kan se terningen. Så kan man bløffe om poengsummen, eller fortelle sannheten. Om motstanderen caller resultatet, mister han ett av tre poeng, om du fortalte sannheten, men om du løy, mister du ett av tre liv.